:(
Blev inget med sjukhuset, fick massa tabletter för magkatarr, känns litte bättre.
Hittat på Netdoktor.se -----> verka stämma med symptomer.. :(
Magkatarr kan ses som ett samlingsnamn för olika magbesvär. Dels kan magkatarren bero på en inflammation i magslemhinnan och kallas då för gastrit. Benämningen gastrit får bara användas efter utförd gastroskopi (specialundersökning av magsäcken). I övrigt benämns magkatarr ofta som dyspepsi, då är det frågan om en mer beskrivande diagnos som ges när patienten har smärtor i mellangärdet som varar i veckor till månader. Även de symptom som uppstår vid magsaftsreflux eller katarr i matstrupen tolkas ofta som magkatarr.
Vanliga symptom
- Smärta eller obehagskänsla i magtrakten
- Halsbränna
- Reflux- sura uppstötningar
- Tidig mättnadskänsla vid måltid
- Hungersug
- Illamående
- Känsla av orolig, bullrig och gasig mage
Uteslut eller minska ner på
- Stress
- Koffein (i till exempel kaffe, te, viss läsk- och chokladdryck)
- Alkohol
- Cigaretter
- Fet, salt, rökt, friterad, stekt eller starkt kryddad mat
- Oregelbundna måltider
- Stora, kaloririka måltider, ät hellre lite och ofta (se ovan).
- Läkemedel som innehåller acetylsalicyra, vilket kan irritera magslemhinnan. Även läkemedel med ibuprofen kan förvärra magkatarr (dock i mindre utsträckning än acetylsalisyra).
Övriga råd
Pröva dig fram när det gäller vilken mat som ger just dig magbesvär. Undvik inte något i onödan.
Ät regelbundet, satsa på frukost, lunch, middag och glöm inte mellanmålen. Med två till tre mellanmål per dag hålls magsyrenivån jämnare (ett mellanmål kan bestå av till exempel en frukt eller en smörgås på grovt bröd och magert pålägg).
Tänk på att få tillräckligt med vila och sömn. Testa gärna olika avslappningstekniker som yoga, meditation eller liknande. Stress är en stor bov vid magkatarr.
Rör på dig mer. Motion har visat sig ha en positiv effekt och kan lindra magkatarr.
Satsa överhuvudtaget på regelbundna vanor när det gäller kost, motion, sömn. Försök att hitta rutiner, gå och lägg dig och ät vid samma tidpunkter varje dygn.
Om du har besvärliga och störande symptom kan receptfria läkemedel hjälpa (tex syraneutraliserande och gashämmande medel) . Fråga apotekspersonal för mer information.
Sök läkare om ovanstående råd inte hjälper.